Raasteet ovat maukas lisuke lämpimien ruokien kanssa tai vaikkapa sellaisenaankin. Kannattaa kerralla valmistaa isompikin satsi, sillä raastesalaatit säilyvät helposti parikin päivää. Jos raastaminen ei kuulu suosikkipuuhiesi joukkoon, löydät monitoimikoneesta ehdottoman loistavan apulaisen keittiöösi.
Pyöräytä lisukkeeksi simppeli salaatti tai se perinteinen retro raaste. Jos perinteinen vihersalaatti tai porkkanaraaste tuntuvat liian vaatimattomilta, voit piristää niitä tuoreilla hedelmillä ja pähkinöillä ja siemenillä. Coleslaw maistuu aina ja varmasti kaikille ja kurkkusalaatti sopii varmasti jokaisen ruuan lisäkkeeksi. Mites maistuisi perinteinen porkkanaraastesalaatti, jossa on maukas vinegrette?
Jos haluat loistavan apukokin keittiöösi, oma suosikkini on *KitchenAidin tehokas ja näppärä monitoimikone. Tämä keittiöiden ajaton klassikko ei tarvitse itselleen suurta tilaa, on tehokas ja nopea.
Sisältää mainoslinkkejä, mainoslinkit merkitty *-merkillä.
Minulla on käytössä tämä näppärä monitoimikone *-KitchenAid 3.1 l
LUE MYÖS: Maukkaita-resepteja-monitoimikoneella
LUE MYÖS: Miten monitoimikone helpottaa ruuanlaittoa?
Mehukas porkkanasalaatti
Ainekset:
- 500 g porkkanoita
- 3 kpl kevätsipulin varsia
- 1/2 ruukkua lehtipersiljaa
- Kastike:
- 3 rkl oliiviöljyä
- 1,5 tl Dijon (hunaja) sinappia
- 2 tl hunajaa
- 1,5 rkl sitruunamehua (tai viinietikkaa)
- Maldon merisuolaa
- mustapippuria
Valmistusohjeet:
- Kuori ja raasta porkkanat tai käytä tehosekotinta apuna.
- Leikkaa kevätsipulit pitkittäin ohuiksi suikaleiksi tai rinkuloiksia.
- Silppua persilja. Sekoita raastesalaatin aineet sekaisin.
- Valmista kastike lisäämällä kaikki ainekset pieneen purkkiin . ravista sekaisin.
- Sekoita kastike raasteen joukkoon ja anna maustua vähintään puolen tunnin ajan.
Kevyt coleslaw
Ainekset:
- n. 600 g valkokaalia (tai 1/2 puna- ja 1/2 valkokaalia)
- 3 porkkanaa
- n. 1 dl reilu kevätsipulia (tai ruohosipulia)
Jogurttikastike - 300 g kreikkalaista jogurttia
- 2 rkl sitruunamehua
- 3 rkl omenaviinietikkaa
- 1,5-2 rkl hunajaa
- 2 tl sinappia
- suolaa
- mustapippuria
- (1 punainen chili)
- koristeluun lehtipersiljaa
Valmistusohje:
- Suikaloi kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi madoliinilla tai juustohöylällä. Kuori ja suikaloi tai raasta porkkanat. Hienonna kevätsipuli. Tai käytä monitoimikoneen raastinta.
- Sekoita keskenään kaikki kastikeaineet. Säädä makua itselle sopivaksi joko lisäämällä happoa tai makeutta. Sekoita kastike salaatin joukkoon ja anna maustua jääkaapissa vähintään 30 min ajan. Salaatti on parhaimmillaan seuraavana päivänä.
Terveellinen raastesalaatti
- 1 pieni punakaali
- 1 pieni valkokaali
- 4 porkkanaa
- retiisejä
- lehtipersiljaa
- paahdettuja siemeniä, esim kurpitsan- tai auringonkukan siemeniä
- mungpavun ituja
Valmistusohje:
Käytä mandoliinia kaalien suikaloimiseen tai leikkaa veitsellä ohuita siivuja. Käytä porkkanoiden suikaloimiseen kuorintaveistä tai juustohöylää. Tai käytä monitoimikoneen raastinterää. Suikaloi retiisit. Silppua lehtipersilja. Paahda kurpitsansiemenet. Sekoita ainekset keskenään.
Tarjoile raastesalaatti lempikastikeesi kanssa tai Kevyen appelsiinkastikeen: https://hyvaahuomenta.fi/helppo-appelsiini-salaattikastike/ tai esim. sinappisen jugurttikastikeen kanssa: https://hyvaahuomenta.fi/kevyt-sinappi-hunaja-jugurttikastike/
6 Raikasta raastesalaattia
Aasialainen raastesalaatti
Ainekset:
- pala kaalia
- 4 porkkanaa
- kevätsipulia
- 1 paprika
- 150 herneenpalkoja
- paahdettuja pähkinöitä tai manteleita
- 3 rkl seesaminsiemeniä
Kastike - 3rkl omenaviinietikkaa
- 3 rkl seesamiöljyä
- 1 rkl hunajaa
- ripaus suolaa
- Schirachaa tai jotain muuta tulista kastiketta
- Lisäksi koristeeksi: tuoretta korianteria
VALMISTUS OHJEET:
- Raasta, leikkaa kaali suikaleiksi. Raasta/ suikaloi porkkana. Leikkaa paprikat ja herneet paloiksi. Silppua kevätsipuli. Sekoita kulhossa sekaisin.
- Paahda viipaloidut mantelit/pähkinätja seesaminsiemenet pienessä (kuivalla pannullla) paistinpannussa keskilämmöllä. Sekoita usein, kunnes pähkinät ovat vaaleanruskeita.
- Lisää kaikki kastikkeen ainekset yhteen purkkiin ja ravista hyvin, kunnes hunaja on sekoittunut. Kaada noin ½-3/4 kastikkeesta kaalisoseoksen päälle.
- Ennen tajoilua kaada paahdetut mantelit ja siemenet salaatin päälle. Lisää halutessasi enemmän kastiketta.
Verso-Italiansalaatti
Ainekset:
- 1 pkt Herneenversoja
- 200 g pakasteherneitä sulatettuna
- 200 g porkkanaa raastettuna
- 1 makeahko omena
- 1 iso punasipuli tai 2 pientä
Kastike - 200 g kermaviiliä
- 1 dl majoneesia
- 2 tl Hunaja Dijon-sinappia
- 1–2 rkl valkoviinietikkaa
- ¼ tl paprikamaustetta
- ⅓ tl suolaa
- ½ -1 tl sokeria tai hunajaa
- ripaus mustapippuria
Lisäksi - Salaatin päälle koristeeksi versoja
Valmistusohjeet:
- Kuori omena, porkkanat ja sipuli. Kuutioi omena. Raasta porkkanat ja leikkaa sipuli ohuiksi kuutioiksi tai renkaiksi. Sulata herneet. Leikkaa herneenversot kahteen osaan.
- Yhdistä kastikkeen ainekset. Tarkista maku. Lisää tarvittaessa valkoviinietikkaa, sokeria ja suolaa.
- Sekoita salaattiaineet ja kastike sekaisin. Anna maustua hetken aikaa. Koristele versoilla. Tarjoa lisäkesalaattina.
Värikäs salaatti
- 1 vihreä omena
- 1 pieni punasipuli
- 1/2 tuorekurkku
- 1 porkkana
- punakaalia
- rucola salaattia
- siemeniä
Kastike: - sitruunamehua
- (oliiviöljyä)
- suolaa ja pippuria
Raasta punakaali ja porkkanat monitoimikoneen raastinterällä. Leikkaa omenasta ja kurkusta ohuita suikaleita monitoimiterällä tai käsin. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Sekoita kaikki aineet sekaisin ja purista sekaan sitruunamehua. Lisää suolaa ja mustapippuria. Sekoita ja ripottele lopuksi siemeniä päälle.