Kasvissosekeitto lämmittää mukavasti. Sametinpehmeä sosekeitto syntyy paahdetusta palsternakasta, purjosta ja valkoisista pavuista. Palsternakka-purjo-valkopapusosekeitto on loistava alkuruoka tai lounas. Paahdetut leipäkuutiot tai siemenet sopivat hyvin keiton kaveriksi.
Palsternakka-purjo-valkopapusosekeitto
Aineet:
- 600 g palsternakkaa
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 purjo (300g)
- 2 laakerinlehteä
- 1 tl timjamia tai tuoretta timjamia
- 1 rkl sitruunamehua
- 1 tlk valkopapuja (230g)
- 1-1,2 l vettä
- kasvisliemikuutio
- 1 tl hunajaa
- oliiviöljyä
- suolaa ja pippuria maun mukaan
- leipää, oliiivöljyä, valkosipulia
Ohjeet:
Kuumenna uuni 200C: seen. Leikkaa palsternakka isohkoiksi samankokoisiksi paloiksi. Asettele palsternakat tasaisesti leivinpaperin päälle pellille ja lorauta tilkka oliiviöljyä päälle. Laita kaksi valkosipulinkynttä kuorineen myös pellille. Paista vihanneksia uunissa 20-25 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja paahtuneet.
Kuumenna kattilassa oliiviöljyä. Lisää hienoksi pilkottu purjo ja paista muutama minuutti . Lisää joukkoon huuhdotut ja valutetut pavut, paahdettu palsternakka, paahdettu valkosipuli (kuorittu), suola, pippuri, laakerinlehdet, vesi ja liemikuutio. Sekoita ainekset, kiehauta miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
Soseuta keitto blenderissä tai sauvasekoittimella sileäksi. Lisää tarvittaessa mausteita.
Nauti palsternakka-purjo-valkopapusosekeitto esim. öljyssä ja valkosipulissa paahdettujen leipäkuutioiden kanssa.
Paahdettu tomatti-paprikakeitto
Paahdettu porkkana-palsternakka keitto
Paahdettu kasvissosekeitto
Kookos-inkivääri tomaattikeitto