Kun perinteinen italialainen focaccia kohtaa pohjoisen sinihomejuuston vivahteet, syntyy jotain täysin vastustamatonta. Olen aina rakastanut focaccian pehmeää, ilmavaa rakennetta ja sen mahtavaa oliiviöljyn aromia. Mutta kun lisäsin siihen ripauksen sinihomejuustoa, leipä nousi aivan uudelle tasolle!
Spelttijauho antaa focaccialle upean, pähkinäisen vivahteen, joka sopii täydellisesti yhteen sinihomejuuston suolaisen ja hieman kirpeän maun kanssa. Ja kun leipä paistuu uunissa kullanruskeaksi, sen pinta rapsahtaa ihanasti hampaiden alla, paljastaen sisältään pehmeän ja mehevän keskustan.
Tämä leipä on täydellinen lisuke illanistujaisiin tai ihan vain sellaisenaan nautittavaksi, hyvän viinin tai oluen kera. Ja parasta on, että sen valmistus on yllättävän helppoa, vaikka lopputulos on gourmet-tason herkkua!
Vinkki: Jos haluat tuoda focacciaan lisää makua ja tekstuuria, kokeile ripotella pinnalle paahdettuja pinjansiemeniä tai kurpitsansiemeniä ennen paistamista.
Speltti-focaccia sinihomejuustolla
Recipe by AvokadoajaSitruunaaCourse: Suolainen leivonta12
servings20
minutes3
hoursAinekset:
3 dl lämmintä vettä
7 g kuivahiiva
2+1+1 rkl rypsi tai oliiviöljyä
1-1,5 tl suolaa
(kuivattua tai tuoretta timjamia)
2,5–3 dl spelttijauhoja
4 dl vehnäjauhoja
Maldon merisuolahiutaleita
Aura sinihomejuustomuruja
kirsikkatomaatteja puolitettuna
- Lisäksi halutessasi
chiliä, valkosipulia tai esim. paahdettuja pinjansiemeniä
Valmistus ohjeet:
- Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja 2 rkl öljyä. Lisää jauhot vähitellen, sekoittaen, kunnes taikina on tasainen. Taikinan tulisi olla melko pehmeää, mutta ei liian tahmeaa.
- Peitä kulho liinalla ja anna taikinan kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa noin 1–3 tuntia, kunnes se on kaksinkertaistunut kooltaan.
- Levitä 1 rkl öljyä tasaisesi uunipellille. Kaada taikina pellille ja tasoita käsin. Anna taikinan kohota n. 1–2 h ennen uuniin laittamista. Lorauta 1 rkl öljyä leivän päälle ja ripottele sormisuolaa, laita puolitetut kirsikkatomaatit ja ripottele auramurua.
- Paista 225 asteisen uunin keskitasolla n. 20–25 minuuttia, tai kunnes focaccia on kauniisti ruskistunut sekä alta että päältä.