Uunituoretta leipää ja nokare voita päälle, voiko olla herkullisempaa. EI :). Terveellisten siemensämpylöiden kaunis väri saadaan porkkanasta ja punajuuresta. Sämpylöihin sotketaan leseitä, omenamehua, sämpyläjauhoja ja siemeniä. Siemeniksi sopii mitkä tahansa siemenet.
Näiden sämpylöiden ohje on napattu Anna lehdestä.
Kurkkaappa näitäkin leipäohjeita:
https://hyvaahuomenta.fi/100-kauraleipa/
https://hyvaahuomenta.fi/pehmea-kauraleipa/
https://hyvaahuomenta.fi/gluteiinittomat-perunaleivat/
https://hyvaahuomenta.fi/peltileipa-kaurahiutaleista-ja-ruisjauhoista/
Terveelliset siemensämpylät
Course: Suolainen leivonta8
servings10
minutes15
minutesAinekset:
5 dl omenamehua tai vettä (jos käytät omenamehua sämpylöistä tulee makeampia)
25 g tuorehiivaa tai 1 pussi kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl pellavansiemeniä
1 dl rouhittuja auringonkukansiemeniä
2 porkkanaa tai iso punajuuri hienona raasteena
2 dl kauraleseitä
3 rkl öljyä
noin 8 dl rouheista sämpyläjauhoa (tai hiivaleipä- tai spelttijauhoja)
Voiteluun: 1 kananmuna
Pinnalle siemeniä ( auringonkukan- tai kurpitsansiemeniä)
Valmistus ohjeet:
- Murenna hiiva haaleaan nesteeseen. Lisää kauraleseet, kaikki mausteet, siemenet, öljy ja porkkana- tai punajuuriraaste. Lisää vähitellen jauhot ja vaivaa taikina tasaiseksi. Anna kohota n. 30 minuuttia.
- Kumoa taikina pöydälle, painele pois ilmakuplat. Jaa taikina noin 20 palaksi ja pyörittele sämpylöiksi. Kohota sämpylät liinan alla.
- Voitele sämpylät munalla ja ripottele siemeniä pinnalle.
- Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia. Nauti terveelliset siemensämpylät lempitäytteidesi kanssa ja nauti kupponen hyvää teetä tai kahvia.