Pizza on monen suosikkiherkku, mutta joskus – ainakin minä – kaipaan vaihtelua perinteiseen vehnäpohjaan ja tomaattikastikkeeseen. Onneksi, pizzamaailmassa on tilaa kokeilulle ja innovaatioille. Tämänkertainen pizzaresepti on erinomainen esimerkki siitä, miten perinteisiä raaka-aineita voi korvata terveellisemmillä ja värikkäimmillä vaihtoehdoilla. Esittelyssä siis Punajuuripohjainen Pizza basilikapestolla – upean pinkki, täynnä ravintoaineita ja sopivasti erilainen.
Lisäksi, punajuuri ei ole vain värikkään ulkonäkönsä ansiosta mainio lisä pizzapohjaan, vaan se myös tukee terveyttä monin eri tavoin. Se sisältää runsaasti antioksidantteja, kuituja ja vitamiineja. Sen vuoksi sen makeus tasapainottaa pizzan muita, voimakkaampia makuja.
Tässä reseptissä käytin tomaattikastikkeen tilalla pinaatti-basilikapestoa, joka tekee kokonaisuudesta entistä maukkaamman. Toisaalta, on myös aika laittaa rullat pyörimään ja uuni kuumenemaan – on aika kokeilla jotain uutta ja herkullista!
Vaihtoehtoiset täytteet:
Tämän pinkin pohjan päälle voit laittaa perinteisten tomaatin ja juuston lisäksi monia muita herkkuja. Tässä muutama idea vaihtoehtoisista täytteistä punajuuri-pizzapohjan päälle:
- Pinaatti-basilikapesto
- Vuohenjuusto ja viikuna
- Kesäkurpitsa ja punasipuli
- Paahdettu paprika ja sienet
- Kylmäsavulohi ja kaprikset
- Grillattu kana ja avokado
- Pekoni ja jalapeño
- Hummus ja kikherneet
- Parmankinkku ja rucola
- Mozzarella, tomaatti ja basilika (Caprese-tyyli)
- Savujuusto ja päärynä
- Musta- ja vihreäoliivi, feta ja tuore minttu
- Artisokansydän ja aurinkokuivattu tomaatti
- Tofu ja Aasialainen kastike (esim. hoisin tai teriyaki)
- Ananas ja kookoshiutaleet eksoottiseen twistiin
Lisää herkullisia pitsoja löydät näiden linkkien takaa: pizzataskut-airfryerissa, Meksikolainen-tortillapizza, Kasvispizza bataattipohjalla, Kasvispohjainen pizza, Terveellisempi kasvispiirakka, Kaurainen juurespizza ja Pizza-kukkakaalipohjalla.
Punajuuripohjainen Pizza basilikapestolla
Recipe by AvokadoajaSitruunaaCourse: Viikonloppuherkut2-4
servings15
minutes20
minutesAinekset:
- Pohja
2 keskikokoista punajuurta, kuorittu ja raastettu (noin 300-400 g)
2-2,5 dl täysjyväkaurajauhoja
1 kananmuna
1 tl kuivattua oreganoa
1 tl kuivattua basilikaa
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
- Täyte:
hummusta tai pinaatti-basilikapestoa (pohjatahna)
kirsikkatomaatteja, halkaistuina
avokado, viipaloituna
(tuoretta rucolaa)
100g vuohenjuustoa, mozzarellaa tai fetaa, murennettuna
(pannulla paistettuja kurpitsakuutioita)
pinjansiemeniä tai saksanpähkinöitä
Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
Tuoreita yrttejä koristeluun (esim. basilikaa tai oreganoa)
Valmistus ohjeet:
- Esilämmitä uuni 200 asteeseen ja vuoraa uunipelti leivinpaperilla.
- Raasta punajuuret ja purista niistä ylimääräinen neste pois. Sekoita kaikki muut taikinan ainekset keskenään suuressa kulhossa sekaisin. Levitä taikina uunipellille, niin että se on noin 0,5-1 cm paksu. Paista uunin keskiritilällä noin 20-25 minuuttia tai kunnes pohja on saanut kauniin värin ja tuntuu kiinteältä. Ota uunista ja anna jäähtyä hetki ennen täyttämistä.
- Levitä hummus tai pinaatti-basilikapesto esipaistetulle punajuuri-pizzapohjalle tasaisesti. Ripottele murennettu vuohenjuusto, mozzarella tai feta ja asettele halkaistut kirsikkatomaatit ja paahdettu kurpitsa niiden päälle.
- Paista pizzaa uunissa 10–15 minuuttia tai kunnes juusto on sulanut.
- Ota pizza uunista ja lisää päälle viipaloitu avokado, tuore rucola, ja pähkinät. Mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele päälle tuoreita yrttejä ja tarjoile heti.